"Na látku malované aneb jak se dělá móda"

Modely vytvořené z prací žáků výtvarného oboru Základní umělecké školy v Jirkově
Výstavu je možné navštívit do 29. 3. 2015 v otevíracích hodinách:
neděle 14.00 – 17.30
Vystavené modely vznikaly v průběhu patnácti let v Základní umělecké škole v Jirkově. Mladí výtvarníci celkem osmkrát malovali, barvili a zdobili nekonečné kusy tkanin, navrhovali a tvořili modely.
Prvým krokem bylo zpracování látek v hodinách výtvarného oboru. Látky všeho druhu byly malovány, batikovány, či zpracovávány dalšími textilními technikami. Poté švadleny (profesionální i amatérské) šily modely buďto podle vlastních návrhů nebo návrhů mladých výtvarnic. Hotové modely byly vráceny mladým výtvarníkům a ti je za pomoci učitelek - výtvarnic dokončili.
První módní přehlídky modelů vzniklých na půdě školy nepočítaly s pokračováním v dalších létech, nicméně do tvorby se zapojovaly jak žáci a učitelé, ale také rodiny a známí. Některé z modelů se tak povedly, že byly na dlouhou dobu zařazeny do trvalé výzdoby prostor školy.
Největší kolekce, nazvaná „Čtyři roční doby“, vznikla v roce 2012. Účastnilo se jí nejvíce výtvarníků, kteří vymýšleli ty nejoriginálnější malby na všech možných materiálech, řada švadlen a modelek – zejména žákyní tanečního oboru. Je obecně považována za nejúspěšnější ze všech.
Poslední kolekce vznikla na podzim r. 2014. Byla ve znamení swingu a čistého ručně malovaného hedvábí.