"JINDŘICH VYTISKA OBRAZY"
Prodejní výstava obrazů

Jindřich Vytiska

Kreslil a maloval od mládí. Jedním z podnětů, které přivedly Jindřicha Výtisku k jeho celoživotní lásce, bylo zájmové kreslení jeho dědy, otce i strýců. Druhým silně motivačním faktorem byl přímý kontakt s přírodou, který vzešel z jeho povolání lesníka. Od svých třiceti let se stal členem výtvarného kroužku ZK Železničářů v Chomutově, který vedl František Žáček. Uvolněná štětcová technika Františka Žáčka, jeho hnědá barevnost, výběr námětů s důrazem na vodní hladiny rybníků a tekoucích potoků se staly vlastními i Jindřichu Vytiskovi.

V ZKŽ se setkal také se svým strýcem Jaroslavem. Spolu pak navštěvovali ak. malíře Jana Plívu. Jindřich Vytiska si osvojil i techniky nanášení pastozních barev malířskou špachtlí. Sám pak pracoval pod vedením ak. malíře Milana Krauze.

V letech 1970-1973 navštěvoval výtvarné oddělení LŠU v Chomutově pod vedením ak. malíře Kamila Sopka. Během tohoto studia si zdokonaloval kresbu předmětů, jejich tvarování šrafůrou, komponování obrazů za pomoci stínování. Zde studoval i portrét a figuru. Od roku 1972 se pravidelně zúčastňoval výstav kroužku ZK-ČSD a od roku 1974 též okresních a krajských výstav. V roce 1984 celostátní výstavy výtvarných kroužků železničářů.

Od roku 1995 pravidelně navštěvuje malířské společenství, které vede ak. malíř Kamil Sopko. Svým realistickým pohledem, technikou špachtle a lazur představuje typ výtvarníka, který je čitelný širokému spektru milovníků české krajiny, především krušných hor, které ztvárňuje v různých ročních obdobích s jejich nezaměnitelnou atmosférou. Toto své hlavní zaměření zpestřuje zátišími v nichž převažují květinová. Z technik užívá nejčastěji olej, ale také temperu, akvarel a pastel.

Vernisáž výstavy v úterý 22. 3. 2016 od 17.00 hod.
Výstavu je možné navštívit do 5. 5. 2016 v otevíracích hodinách:
sobota 14.00 – 17.30