"Ze dřeva a hlíny"
prodejní výstava

Vladimír Zvala, Iva Šimková, Jiří Němec a Karel Matula

Vladimír Zvala - keramika...
Iva Šimková, Jiří Němec a Karel Matula - dřevo

Nejstarším z autorů je téměř devadesátiletý řezbář Karel Matula ze Vsetína. Původně vystudoval kamenosochařství, ale asi před padesáti lety se jeho doménou stala práce se dřevem. Věnuje se reliéfní tvorbě a k vidění jsou jeho čtyři řezby.
Další, komu dřevo učarovalo, je Iva Šimková. Před několika lety se jejím prvním dílem stala ještěrka. Do další práce se pustila s energií sobě vlastní. A to, že Ivina díla mají hlavně duši, často vtip, ale hlavně skoro hmatatelný vnitřní náboj, se snadno přesvědčíme na jejích dvou vystavených, tedy na velkém kříži a na lucerně.
Tím třetím do party je akademický sochař, bolebořský rodák Jiří Němec. Sochařství vystudoval na VŠUP u prof. Jiřího Beránka. Své práce vystavoval např. v pražském Klementinu, v pražské botanické zahradě, v Chomutově v Luragu a jinde. A jsem opravdu ráda, že tři díla – Příběh jednoho filosofa, Domovnice a Žrout máme právě tady.
Řadu autorů uzavírá vlastně domácí pán, Vladimír Zvala a jeho autorská keramika. Z výtvarných oborů se velkou část svého života věnoval hlavně malbě, až ejhle přišel na chuť keramice. Začal ji studovat u Satyi Helusové. Díla, která v jeho dílně vznikají, jsou opravdovým potěšením pro oko a pro svou užitnou hodnotu dokáží vykouzlit svátek třeba i z posezení u piva v hrnku trochu neobvyklých tvarů.
Vernisáž výstavy proběhla ve čtvrtek 21. 5. 2015 od 17.00 hod.
Výstavu je možné navštívit do 17. 7. 2015 v otevíracích hodinách:
sobota 14.00 – 17.30