Dr. Hana Zvalová

Učitelka hry na cimbál v základní umělecké škole vyrůstala s lidovým tancem, písněmi, tradicemi, zvyky a dovednostmi už od doby jejích prvních vzpomínek. Má štěstí, že některé ze zálib se staly její profesí.
Na prvém místě je to strojové a ruční šití, práce s galanterií a práce s látkou vůbec. Před několika lety vedla i modelové krejčovství, na svém kontě má i módní přehlídky a jeden úspěch ve Francii. To je historie, ale to co je naopak žhavá současnost, jsou kurzy šití. Mezi účastnice patří žákyně, mladé slečny i dospělé dámy. Vedle kurzů se zabývá i výrobou krojů a krojových součástí, protože lidové kroje jsou přímo jejím osudem.
Hned za prací s látkou stojí bylinkaření. Nejen to klasické – nasbírám a usuším, ale zajímá se hlavně o staré recepty. Co a jak do jídla, výroba sirupů, likérů, co proti kašli a co na dobrou noc, co proti molům, mšicím či klíšťatům. Na zahrádce pěstuje, co jde, a co nejde, vyhledává a sbírá. Pověstné jsou její bylinkové herbáře, ve kterých se každý může pokochat na pořádaných akcích.